Горн кінця XV — початку XVI ст. із старої частини м. Чернівців - Ільків, М.В.; Калініченко, В.А.; Пивоваров, С.В. (Археологія і давня історія України, 2018)
У 2014 р. в старій частині м. Чернівці на високому лівому березі р. Руда досліджено рештки однокамерного гончарного горна, південна частина якого була зруйнована зсувом. У заповненні горна виявлено фрагменти кількох десятків посудин, у т. ч. 9 цілих форм (горщики і глеки), а також півгріш молдавського господаря Штефана ІІІ Великого 1480—1504 рр. Конструкція горна, морфологія посуду й нумізматична знахідка дозволяють датувати комплекс кінцем ХV — початком ХVІ ст. In 2014 the remains of a one-chamber pottery kiln were investigated on the high left bank of Ruda River in the old part of Chernivtsi. The southern part of the construction was destroyed by a landslide. Fragments of the several dozen vessels and the coin of Stefan cel Mare 1480—1504 were found in the kiln. Shapes of the nine pots and jugs were restored. The structure of the pottery kiln, the morphology of the pottery and the numismatic find allow to date the complex with the end of the 15th — the beginning of the 16th century.