Флюїдні включення у флюориті з сієнітів Азовського штоку (Східне Приазов’я) - Кульчицька, Г.О. (Українське мінералогічне товариство, 2007)
Кристали флюориту з сієнітів Азовського масиву містять різноманітні включення, що відрізняються за розміром, формою, хімічним складом та агрегатним станом. Форма майже всіх включень, незважаючи на їхній теперішній агрегатний стан, є свідченням флюїдного походження включень, захоплення їх у рідкому стані. Одні кристали флюориту утворилися з “сухого” галоїдного розплаву, інші з галоїдного розплаву-розсолу, що плавно змінювався концентрованими водними розчинами хлоридів. Систематизація попередніх досліджень і отримані нові дані дають змогу дещо інакше трактувати причину розмаїття включень у флюориті, яка раніше бачилась у поетапній гетерогенізації первинного магматичного розплаву. Показано, що визначальними є три чинники: незмішуваність між силікатним і галоїдним розплавами, прихована розшарованість відокремленого фторидного розплаву за густиною без порушення фазової гомогенності та різна генетична природа включень. Various inclusions were identified in the crystals of fluorite from syenite of Azov massif. They have different dimension, form, chemical composition and physical state. All inclusions originated from fluid phase, though a part of them is solid-phase at the moment. One fluorite crystallized from “dry” haloid melt, another – from haloid melt-brine. The latter was smoothly modified to hydrothermal solution with chloride Na and Ca. Liquation, layering of melt without phase homogenicity change and genesis of inclusions – are the three causes for the observed variety of inclusions in fluorite.