Продукція полтавських гончарів XVIII ст.: горщики - Коваленко, О.В. (Археологія і давня історія України, 2018)
Розглянуто особливості продукції полтавських гончарів XVIII ст. Зокрема, проаналізовано форму та декорування горщиків. Виділені морфологічні типи, переважаючі орнаментальні схеми. З'ясовано, що на сьогодні особливостями полтавського посуду слід вважати: теракотові посудини із приземкуватим округлим тулубом, невисокими вінцями, прикрашені мальовкою типовими орнаментальними схемами, які включають лінії, кривульки, «пальчики», «гребінці», «гачок», «ляпки», крапки. The article considers the products of the Poltava potters of the 18th c. In particular, the pots: their form, decoration and chronological types. The author pays spesial attention to local morphological features and ornamental schemes. Among distinctive once are the next: a terracotta shard, straight rounded rims, low body, decorated with colorful ornamental patterns in upper part, which include lines, curvelets, and other elements.