Нові дані про невідомі фаянсові заводи ХІХ ст. на Правобережному Поліссі: уривки з праці О. П. Оглоблина «Промисловість Правобережного Полісся в минулому і сучасному (науковий звіт експедиції за 1932 р.)» - Чміль, Л.В.; Шепель, Л.Ф. (Археологія і давня історія України, 2018)
Стаття містить коротку інформацію про експедицію 1932 р., що вивчала давню та сучасну промисловість Київського та Житомирського
Полісся. Вона діяла у складі співробітників Всеукраїнського історичного музею ім. Т. Шевченка під
керівництвом О. Оглоблина. В статті наводиться коротка характеристика звіту експедиції, що
зберігається в архівах Інституту історії України,
Інституту археології України та в Центральному державному архіві вищих органів влади та управління України. Також наводяться витяги зі звіту стосовно двох невідомих раніше фаянсових заводів початку ХІХ ст. в селах Заруддя та Пінязевичі,
розташованих в нижній течії р. Ірші, один з яких належав Браницьким. The paper deals with brief information about expedition
of 1932 that investigated Kyiv and Zhytomyr Polissian industry of the past and modern times. The
expedition led by O. Ohloblin comprised the Taras Shevchenko All-Ukrainian Historical museum representatives.
There is a short characteristic of the expedition report in the paper. The document is kept in the
archives of the Institute of History of Ukraine and the Institute of Archaeology of Ukraine, as well as in the
Central State Archive of the Higher Governing Bodies of Ukraine. Fragments of the report concerning two unknown
faience factories of the early 19th century in the villages Zaruddia and Piniazevychi in the Irsha river
downstream area are presented. One of them belonged to Branitskys.