Визначення ознак авторства природномовних текстів - Шинкаренко, В.І.; Демидович, І.М. (Штучний інтелект, 2018)
Досліджено можливості встановлення авторства природномовних текстів та їх фрагментів методом класифікації за найменшою відстанню у просторі образів. Образи у n-мірному Евклідовому просторі формуються за ознаками вимірювань методами статистичного та рекурентного аналізу, показниками складності тексту. Метод рекурентного аналізу часових рядів адаптовано до аналізу природномовних текстів. Встановлено, що визначені ознаки мають недостатньо високу ефективність при визначенні авторства; у 85% випадків хоча б один з методів дозволяє встановити авторство; модифікований метод рекурентного аналізу має той же рівень ефективності, як статистичний та аналіз складності тексту. The possibility of defining the authorship of natural language texts and its fragments was explored by minimum distance classification in space images. In n-dimensional Euclidean space the image forms by measurement signs of statistic and recurrent analysis, complexity indicators. The method of recurrent analysis of time series was adapted to the analysis of natural language texts. Certain signs weren’t efficient enough in authorship determination; in 85% of cases at least one of the methods allows to establish authorship; the modified method of recurrent analysis has the same level of efficiency as statistical and complexity analysis.