Онтолого-керована системна оптимізація у контексті прийняття рішень в управлінських задачах - Чаплінський, Ю.П.; Субботіна, О.В. (Штучний інтелект, 2018)
Показана актуальність використання технології системної оптимізації при розв’язанні задач прийняття рішень у проблемних ситуаціях. Описана технологія прийняття рішень для управлінських задач, яка ґрунтується на методології системної оптимізації. Розглянута множина онтологій та контекстні області, що реалізують опис задач прийняття рішень та процес їх розв’язання. Представлено основні характеристики онтологічних складових прийняття рішень за допомогою технології системної оптимізації. Розглянуто використання контексту для реалізації технології системної оптимізації. Actuality of the usage of the ontologies for the description of system optimization technology is shown. The decision making technology which is based on methodology of system optimisation is presented. The set of ontologies and context areas which are described decision-making tasks and processes are shown. Basic characteristics of ontological system optimization framework is presented. The usage of context for implementation of system optimization framework is considered.