“Олександритовий” ефект у гранатах піроп-спесартинового складу - Вишневський, О.А.; Мацюк, С.С.; Симоненко, Х.В. (Українське мінералогічне товариство, 2007)
Методами оптичної спектроскопії та мікрозондового аналізу досліджено гранати піроп-спесартинового ряду з “олександритовим” ефектом. Установлено, що цей феномен обумовлений незвичайним поєднанням та співвід- ношенням в них оптично активних центрів Mn^2+VIII, V^3+VI , Cr^3+VI та Fe спільно з короткохвильовим положенням краю смуги переносу заряду O^2- → Fe^3+. The pyrope-spessartine garnets with “alexandrite” effect were studied by optical spectroscopy and microprobe analysis methods. It was shown that color change phenomenon in studied samples is caused by unusual combination and ratio of Mn^2+VIII , V^3+VI , Cr^3+VI and Fe^3+VI ions together with shortwave position of charge-transfer O^2- → Fe^3+ band.