Прототипи лікарських форм для пролонгованої десорбції антиоксидантів на основі кремнезем-желатинових матриць та екстрактів орхідних - Іванніков, Р.В.; Лагута, І.В.; Ставинська, О.М.; Казакова, О.О.; Буюн, Л.І. (Доповіді НАН України, 2019)
З листя рослин родини орхідних одержано біологічно активні екстракти, досліджено їхні антиоксидантні
властивості. З використанням цих екстрактів як біоактивних інгредієнтів отримано желатинові та
кремнезем-желатинові плівки з інкорпорованими молекулами антиоксидантів. Вивчено набухання плівок
у водному середовищі і десорбцію біоактивних речовин із плівок у воду. Показано, що включення екстрактів
в желатинові та кремнезем-желатинові плівки не впливає на властивості цих плівок, тоді як наявність
кремнезему зумовлює значне уповільнення набухання плівок та десорбцію з них антиоксидантів. Таким
чином, кремнезем-желатинові плівки з інкорпорованими екстрактами орхідних можуть розглядатися як
перспективні лікарські форми: компоненти екстрактів є ефективними натуральними антиоксидантами,
тоді як кремнезем-желатинові матриці забезпечують їх поступове вивільнення і пролонговану дію. Из листьев растений семейства орхидных получены биологически активные экстракты, исследованы их
антиоксидантные свойства. С использованием этих экстрактов в качестве биоактивных ингредиентов получены желатиновые и кремнеземжелатиновые пленки с инкорпорированными молекулами антиоксидантов. Изучено набухание пленок в водной среде и десорбция биоактивных веществ из пленок в воду. Показано, что включение экстрактов в желатиновые и кремнезем-желатиновые пленки не влияет на свойства этих пленок, в то время как присутствие кремнезема приводит к значительному замедлению набухания
пленок и десорбции из них антиоксидантов. Таким образом, кремнезем-желатиновые пленки с внедренными экстрактами орхидных могут рассматриваться как перспективные лекарственные формы: компоненты экстрактов являются эффективными натуральными антиоксидантами, тогда как кремнеземжелатиновые матрицы обеспечивают постепенное высвобождение антиоксидантов и их пролонгированное действие. Bioactive extracts from the leaves of the plants of Orchidaceae Juss. are prepared, and antioxidant properties
of the extracts are investigated. Gelatine and silica-gelatine films with incorporated antioxidants molecules
are obtained using the extracts as bioactive ingredients. The swelling of the films in the aqueous medium and
the desorption of the bioactive compounds into water are studied. The inclusion of the extracts in both gelatine
and silica-gelatine films are found not to affect the films properties, while the presence of silica in the films leaded
to a significant retardation of the swelling of films and to a deceleration of the antioxidants desorption. Thus, the
silica-gelatine films with embedded orchid extracts seem to be promising dosage forms for the prolonged antioxidants
release: the components of the extracts are effective natural antioxidants, while the silica-gelatine matrix
provides their gradual release and prolonged action.