Реалії сьогодення та перспективи виробництва біоетанолу як компонента сумішевих палив - Долінський, А.А.; Ободович, О.М. (Вісник НАН України, 2019)
У статті проаналізовано розвиток біопаливної галузі, зокрема виробництва біоетанолу, у світі загалом і в Україні зокрема. Зазначено, що в Україні біоетанол отримують переважно з меляси. Розглянуто перспективи виробництва біоетанолу другого покоління, який виготовляють з непридатної для харчового споживання сировини — лігноцелюлозної біомаси (побічні продукти сільського господарства, відходи лісогосподарської діяльності, муніципальні відходи тощо). З метою зниження енерго- та ресурсовитрат у виробництві біоетанолу з лігноцелюлозної біомаси в Інституті технічної теплофізики НАН України розроблено універсальну тепломасообмінну установку, яка дозволяє одночасно в одному апараті проводити процеси диспергування, розчинення, нагрівання, гідролізу. The development of the biofuel industry, in particular, the production of bioethanol in Ukraine and in the world in general, are analyzed in the paper. It is noted that in Ukraine bioethanol is obtained mainly from molasses. Prospects for the production of second-generation bioethanol, which is made from non-edible raw materials - lignocellulosic biomass (byproducts of agriculture, forestry waste, municipal waste, etc) are considered. To reduce energy and resource consumption in the production of bioethanol from lignocellulosic biomass, the Institute of Engineering Thermophysics of the NAS of Ukraine has developed a multipurpose heat and mass exchange setup that allows simultaneous carrying out of processes of dispersion, dissolution, heating, hydrolysis in one apparatus.