Проміжні результати та проблеми впровадження методики оцінювання ефективності діяльності наукових установ НАН України - Єгоров, І.Ю.; Жукович, І.А.; Артюшенко, В.В. (Вісник НАН України, 2019)
У статті розглянуто етапи впровадження Методики оцінювання ефективності діяльності наукових установ НАН України. Розроблена Методика призначена для забезпечення об'єктивного, відкритого та прозорого
оцінювання діяльності наукових установ, а ухвалення результатів оцінювання здійснюється незалежними експертами на основі якісного аналізу,
що охоплює різні аспекти діяльності установи. Проаналізовано отримані
проміжні результати оцінювання ефективності діяльності установ НАН
України. Станом на 18.07.2019 р. процедуру оцінювання із затвердженням
її результатів пройшли 115 установ (85,2 % загальної кількості установ,
що входять до складу НАН України). З оцінених установ 77,4 % було віднесено до категорії «А» (установи — лідери за багатьма науковими напрямами). Розглянуто основні проблеми, які виникали під час проведення
процедури оцінювання, та запропоновано можливі шляхи їх вирішення. The article deals with the stages of implementation of the “Methodology for evaluating the effectiveness of the activities
of scientific institutions of the NAS of Ukraine”. The developed methodology is intended to provide an objective, open
and transparent evaluation of the activities of scientific institutions, and the evaluation results are approved by independent
experts on the basis of qualitative analysis covering various aspects of the institution's activities. The interim results
of the evaluation of the performance of the NASU institutions are analyzed. It is determined that (as of July 18, 2019)
115 institutions have passed the evaluation procedure with the approval of its results (85.2 % of the total number of institutions
that are part of NASU). 77.4 % of the evaluated institutions were assigned to category "A" (leading institutions
in many scientific fields). The authors examined the main problems encountered during the evaluation procedure and
suggested possible solutions.