Зміна структури кадрової складової наукового потенціалу України протягом 1995–2013 років - Попович, О.С.; Костриця, О.П. (Наука та наукознавство, 2015)
Зміни чисельності та галузевої структури кадрової складової наукового потенціалу України проаналізовано на базі даних державної статистики України. Продемонстровано, що поряд із безпрецедентним (більш ніж учетверо) скороченням загальної кількості науковців відбулися значні зміни галузевої структури кадрового потенціалу. Найбільших втрат зазнали технічні науки, водночас як істотно збільшилась кількість вчених-суспільствознавців та гуманітаріїв. Аналіз структури кадрової складової української науки показує поступове послаблення її орієнтації на забезпечення інноваційного розвитку національної економіки. Изменения численности и отраслевой структуры кадровой составляющей научного потенциала Украины проанализированы на базе данных государственной статистики Украины. Продемонстрировано, что наряду с беспрецедентным (более чем в четыре раза) сокращением общего количества ученых произошли значительные изменения отраслевой структуры кадрового потенциала. Наибольшие потери понесли технические науки, в то же время существенно увеличилась численность ученых-обществоведов и гуманитариев. Анализ структуры кадровой составляющей украинской науки показывает постепенное ослабление ее ориентации на обеспечение инновационного развития экономики. Change in absolute numbers and disciplinary structure of the R&D personnel in Ukraine is analyzed on the basis of official statistical data for Ukraine. It is shown that the unprecedented (more than four times) reduction in the total number of researchers was accompanied by considerable disciplinary restructuring of the Ukrainian researchers. While the heaviest losses occurred in technical sciences, the numbers of researchers in social sciences and humanities have notably increased. The structural analysis of the R&D personnel gives evidence on weakening of their focus on building up the innovation-driven economy.