Розвиток національної системи реферування - Добровська, С.В. (Наука та наукознавство, 2015)
Розглянуто 20-річну історію створення українського реферативного журналу (УРЖ) «Джерело» і реферативної бази даних (РБД) «Україніка наукова». Зроблено огляд міжнародних реферативних ресурсів та показано значення УРЖ «Джерело» та РБД «Україніка наукова». Надано інформацію про принципи їх побудови, про одержання і реєстрацію періодичних видань для реферування, поточне наповнення РБД «Україніка наукова», про можливості для користувачів, про видання тематичних серій УРЖ «Джерело». На основі наведеної інформації показано, що створення та вдосконалення національної системи реферування, яка включає УРЖ «Джерело» та РБД «Україніка наукова», не має аналогів в Україні за інформаційною та технічною складовою. Рассмотрена 20-летняя история создания украинского реферативного журнала (УРЖ) «Джерело» и реферативной базы данных (РБД) «Україніка наукова». Сделан обзор международных реферативных ресурсов и показано значение УРЖ «Джерело» и РБД «Україніка наукова». Приведена информация о принципах их построения, о получении и регистрации периодических изданий для реферирования, текущем наполнении РБД «Україніка наукова», о возможностях для пользователей, об издании тематических серий УРЖ «Джерело». На основе приведенной информации показано, что создание и усовершенствование национальной системы реферирования, включающей УРЖ «Джерело» и РБД «Україніка наукова», не имеет аналогов в Украине по информационной и технической составляющей. The 20-years old history of creating the Ukrainian Abstract Journal (UAJ) “Djerelo” and the Reference Data Base (RDB) “Ukrainika Naukova” is discussed. A review of international reference resources is made, and the significance of UAJ “Djerelo” is shown. Information is given about principles for their construction, obtaining and registration of periodical publications for abstracting, the scopes of registered information in RDB “Ukrainika Naukova”, capacities for users, publication of thematic series of UAJ “Djerelo”. The above information allows for conclusion that by information and technical components the national abstracting system consisting of UAJ “Djerelo” and the RDB “Ukrainika Naukova”has no analogues in Ukraine.