Opportunities for Financing Basic Research in Austria - Gryga, V. (Наука та наукознавство, 2015)
Тhe paper is devoted to the Austrian experience in building up basic research funding system. It is based on the Austrian annual research and technology report and annual reports of major R&D funding institutions. The latest trend shows that R&D expenditures in Austria have been grown faster than GDP, with public sector investing even more in R&D. Public R&D investments are distributed in Austria through the system of R&D funding institutions. There is a special Fund, oriented mainly on basic research, the Austrian Science Fund. Special focus in the paper is given to the process of competitive selection of programs operated by this Fund. The experience of Vienna Science and Technology Fund operating at regional level is also analyzed. It is concluded that Austria has been performing well in implementing the objectives of domestic policy in research, technology and innovation for the benefit of economic growth. Стаття присвячена австрійському досвіду функціонування системи фінансування фундаментальних наукових досліджень. Вона ґрунтується на даних щорічної доповіді щодо стану досліджень і технологій в Австрії, а також річних звітів основних інституцій, що фінансують наукові дослідження. Останні тенденції свідчать, що витрати на дослідження і розробки (ДР) в Австрії зростали швидше, ніж ВВП, а темпи зростання фінансування ДР з боку державного сектору були ще вище. Державне фінансування ДР розподіляється в Австрії через систему відповідних інституцій. Окрему увагу в статті приділено фінансуванню фундаментальних досліджень по лінії Австрійського наукового фонду, зокрема процесу конкурсного відбору програм. Також проаналізовано роботу Віденського фонду науки і технологій, який працює на регіональному рівні. Зроблено висновок, що Австрія успішно реалізовує завдання національної науково-технологічної та інноваційної політики з метою забезпечення економічного зростання. Статья посвящена австрийскому опыту функционирования системы финансирования фундаментальных научных исследований. Она основана на данных ежегодного доклада о состоянии исследований и технологий в Австрии, а также годовых отчетов основных институтов, финансирующих научные исследования. Последние тенденции свидетельствуют, что расходы на исследования и разработки (ИР) в Австрии росли быстрее, чем ВВП, а темпы роста финансирования ИР со стороны государственного сектора были еще выше. Государственное финансирование ИР распределяется через систему соответствующих институтов. Особое внимание в статье уделено финансированию фундаментальных исследований по линии Австрийского научного фонда, в особенности процессу отбора программ. Также проанализирована работа Венского фонда науки и технологий, который работает на региональном уровне. Сделан вывод, что Австрия успешно реализует задачи научно-технологической и инновационной политики с целью обеспечения экономического роста.