Є. А. Кирилов – фундатор одеської школи наукової фотографії - Грушицька, І.Б.; Сухотерина, Л.І. (Наука та наукознавство, 2015)
У статті висвітлено життєвий шлях та наукову діяльність першого директора Науково-дослідного інституту фізики Одеського університету, доктора фізико-математичних наук, професора Є. А. Кирилова. Відзначено провідну роль Є. А. Кирилова у створенні одеської школи наукової фотографії та визначено її персональний склад. Показано, що основою для формування колективу одеської школи наукової фотографії була наявність стабільної інституційної структури, а також особисті якості Є. А. Кирилова як її наукового лідера. Наведено інформацію про основні напрями наукових досліджень одеської школи наукової фотографії школи на сучасному етапі. В статье освещены жизненный путь и научная деятельность первого директора Научно-исследовательского института физики Одесского университета, доктора физико-математических наук, профессора Е. А. Кириллова. Отмечена ведущая роль Е. А. Кириллова в создании одесской школы научной фотографии, определен персональный состав научной школы. Показано, что основой для формирования коллектива одесской школы научной фотографии было наличие стабильной институциональной структуры, а также личные качества Е. А. Кириллова как ее научного лидера. Приведена информация об основных направлениях научных исследований одесской школы научной фотографии на современном этапе. The account of life and scientific work of the first director of the Research Institute of Physics of Odessa University, Doctor of Physical and Mathematical Sciences, Professor E. A. Kirillov is given. The leading role of E. A. Kirillov in creating Odessa school of scientific photography is shown, its members are determined. It is shown that the team of Odessa school of scientific photography could be effectively built on the stable institutional entity and personal qualities of Kirillov as its scientific leader. Information is given about main fields of research in Odessa school of scientific photography in the current period.