Початок Другої світової війни та Україна в сучасному науковому дискурсі (стенограма наукової доповіді на засіданні Президії НАН України 9 жовтня 2019 р.) - Лисенко, О.Є. (Вісник НАН України, 2019)
У доповіді висвітлено широке коло проблем, пов'язаних з науковим осмисленням подій напередодні і на початку Другої світової війни та їх впливу на Україну. Цей період закономірно привертає увагу вчених, і особливої
ваги в цьому контексті набувають дослідження факторів, що спричинили наймасштабніше у світовій історії збройне протистояння, трагічним наслідком якого стали нечувані людські і матеріальні втрати. За останні десятиліття установи НАН України здійснили велику роботу з критичного переосмислення радянської історіографічної спадщини та формування повноцінної джерельної бази досліджень Другої світової війни, що дало змогу чіткіше окреслити її характер і розкрити потужний державотворчий потенціал українського народу. The report highlights a wide range of issues related to the scientific understanding of events before and at the beginning of World War II and their impact on Ukraine. This period naturally attracts the attention of scientists, and of particular importance in this context is the study of the factors that have caused the most massive armed conflict in world history, the tragic consequence of which were the unprecedented human and material losses. In recent decades, the institutions of NAS of Ukraine have done a great deal of work to critically rethink the Soviet historiographic heritage and to form a fully fledged source base for World War II research, which has made it possible to outline more clearly its character and reveal the powerful state-building potential of the Ukrainian people.