Статистична фізика складних систем — новий напрям міждисциплінарних досліджень (стенограма наукової доповіді на засіданні Президії НАН України 23 жовтня 2019 р.) - Головач, Ю.В. (Вісник НАН України, 2019)
У доповіді проаналізовано сучасний стан і шляхи розвитку такого напряму
міждисциплінарних досліджень, як статистична фізика складних систем.
Виокремившись відносно недавно, цей напрям має широку сферу застосування — від моделювання та прогнозування взаємодії частинок у конденсованому середовищі, вивчення поведінки фізичних, хімічних і біологічних
систем до нового узагальненого підходу до досліджень соціальних явищ, процесів та проблем суспільства. The report analyzes the current state and ways of developing statistical physics of complex systems, a field of interdisciplinary research. Recently distinguished, this field has a wide scope: from modeling and prediction of the interaction of particles in a condensed medium, studying the behavior of physical, chemical and biological systems, to a new generalized approach to the study of social phenomena, processes and problems of society.