Сейсмостійкість будівель і споруд та віброзахист важких гірничих машин (стенограма наукової доповіді на засіданні Президії НАН України 23 жовтня 2019 р.) - Дирда, В.І. (Вісник НАН України, 2019)
У доповіді розглянуто напрями фундаментальних і прикладних досліджень
у галузі механіки пружно-спадкових середовищ та впровадження отриманих результатів у будівельній галузі та гірничовидобувній промисловості. Дослідження систем вібросейсмозахисту є актуальними з огляду на те, що розробки в цій галузі спрямовані на зменшення природних і техногенних навантажень на будівлі й споруди, а також на підвищення віброзахисту важких гірничих машин. The report considers the directions of basic and applied research in the field of mechanics of elastic-hereditary environments and implementation of the obtained results in the construction industry and mining. Studies of vibration seismic resistance systems are relevant given that developments in this field are aimed at reducing the natural and man-made loads on buildings and structures as well as increasing the vibration protection of heavy mining machines.