Особливості соціально-класової структури радянського суспільства, витоків та характеру протестного руху в СРСР - Попович, З.О. (Наука та наукознавство, 2015)
Показано, що гібридний планово-бюрократично-ринковий характер економіки СРСР зумовив формування специфічної соціально-класової структури, в якій важливу роль відігравали буржуазно-підприємницькі групи «штовхачів» та «цеховиків», тісно пов’язані з певною частиною радянської бюрократії. Показано, что гибридный планово-бюрократическо-рыночный характер экономики СССР обусловил формирование специфической социально-классовой структуры, где важную роль играли буржуазно-предпринимательские группы «толкачей» и «цеховиков», тесно связанные с определенной частью советской бюрократии. It is shown that the hybrid planning & bureaucratic & market nature of the soviet economy resulted in a peculiar social structure, with an important role played by bourgeois entrepreneurial groups of “pushers” and “workshopers”, tightly linked to a part of the soviet bureaucracy. Specific interests of this bourgeois entrepreneurial stratum had significant impact on the dynamics of social and political change.