Інноваційні технології оздоровлення мікробіому людини - Янковський, Д.С.; Широбоков, В.П.; Димент, Г.С. (Наука та інновації, 2018)
Вступ. На сьогодні актуальним та перспективним напрямком біомедичної науки стало вивчення мікробіому людини. Сучасні наукові досягнення дозволяють розглядати мікробіом як додатковий орган людини, який, приймаючи
активну участь у травленні, численних метаболічних процесах, підтримці цілісності епітеліального бар'єру, формуванні колонізаційної резистентності, знешкодженні ендо- й екзогенних токсинів, розвитку та підтримці імунної системи й низці інших фізіологічних функцій, оптимізує умови для нормального функціонування організму людини в цілому. Тому підтримка фізіологічного стану мікробіому протягом життя людини, починаючи з раннього дитинства і до
глибокої старості, має суттєве значення для поліпшення здоров'я населення усіх вікових категорій.
Проблематика. Зважаючи на збільшення чисельності дітей та дорослих, що страждають хворобами, асоційованими з порушеннями мікробіому, значну роль у підтриманні здоров'я населення, лікуванні й профілактиці багатьох
захворювань може відіграти створення інноваційних засобів оздоровлення мікробіому та розробка нових стратегій
їх клінічного використання.
Мета. Розробка інноваційних технологій оздоровлення мікробіому людини.
Матеріали й методи. Застосовано методи теоретичного узагальнення, мікробіологічні, біохімічні та генетичні
методи дослідження.
Результати. Узагальнено сучасний рівень наукових досягнень у галузі мікробної екології людини. Розроблено
нову генерацію технологій виготовлення засобів оздоровлення мікробіому та схеми лікування з їх використанням
для хворих різного профілю.
Висновки. Створено інноваційні біологічні технології, що забезпечують отримання засобів оздоровлення мікробіому з високою багатофункціональною біотерапевтичною ефективністю. Зокрема, розроблено мультипробіотики
нового покоління, унікальні ентеросорбенти-пребіотики та комплексні засоби пробіотично-сорбційної терапії. Результати зумовлюють забезпечення медичної галузі ефективними засобами, що сприяють формуванню, підтримці
та відновленню здорового мікробіому на всіх стадіях онтогенезу людини: від народження до похилого віку. Introduction. In recent years, the human microbiome studies have been a relevant direction of biomedical sciences. A
progress in the modern science has enabled to consider the microbiome as an additional human organ. It is involved in digestion
and many other metabolic processes, as well as in maintaining the integrity of epithelial barrier, organizing the colonization
resistance, neutralizing endo- and exogenous toxins, developing and maintaining the immune system and other physiologic
functions; also, it optimizes conditions for normal functioning of the human organism as a whole. Therefore, maintaining
the physiologic state of microbiome at all stages of the human life, from the early life till the extreme old age, has an
enormous importance for promoting good health of population at any age.
Problems. There has been observed an increase in the number of children and adults suffering from diseases associated
with microbiome dysfunctions. Therefore, developing innovative means for microbiome improvement and creation of new
methodologies for their clinical application is an important contribution to maintenance of the public health, treatment and
prevention of many diseases.
Purpose. Developing innovative technologies for human microbiome improvement.
Materials and Methods. Methods for theoretical generalization, microbiological, biochemical and genetic research
methods.
Results. Modern research in the field of human microbial ecology has been generalized. New generation technologies
for producing means of microbiome improvement have been developed. Treatment regimens have been created for patients
with different profiles.
Conclusions. Innovative biological technologies that provide means of microbiome improvement with high multifunctional
biotherapeutic efficiency have been created. In particular, new generation multiprobiotics, unique enterosorbent prebiotics,
and complex means of probiotic and sorption therapy have been designed. The results ensure effective means that
facilitate the formation, maintenance, and restoration of healthy microbiome at all stages of human ontogenesis, from the
birth to the extreme old age. Введение. Сегодня актуальным и перспективным направлением биомедицинской науки стало изучение микробиома человека. Современные научные достижения позволяют рассматривать микробиом как дополнительный орган человека, который, активно участвуя в пищеварении, многочисленных метаболических процессах, поддержке
целостности эпителиального барьера, формировании колонизационной резистентности, обезвреживании эндо- и
экзогенных токсинов, развитии и поддержке иммунной системы и ряде других физиологических функций, оптимизирует условия для нормального функционирования организма человека в целом. Поэтому поддержание физиологического состояния микробиома на всех этапах жизни человека, начиная с раннего детства и до глубокой старости, имеет существенное значение для улучшения здоровья населения всех возрастных категорий. Проблематика. В связи с увеличением числа детей и взрослых, которые страдают болезнями, ассоциируемыми
с нарушениями микробиома, большую роль для поддержки здоровья населения, лечения и профилактики многих
заболеваний может сыграть создание инновационных средств оздоровления микробиома и разработка новых стратегий их клинического использования. Цель. Разработка инновационных технологий оздоровления микробиома человека.
Материалы и методы. Использованы методы теоретического обобщения, микробиологические, биохимические
и генетические методы исследования. Результаты. Обобщен современный уровень научных достижений в области микробной экологии человека.
Разработаны технологии средств оздоровления микробиома новой генерации и схемы лечения с их использованием
у больных разного профиля. Выводы. Созданы инновационные биологические технологии, которые обеспечивают получение средств оздоровления микробиома с высокой и многофункциональной биотерапевтической эффективностью. В частности, созданы мультипробиотики нового поколения, уникальные энтеросорбенты-пребиотики и комплексные средства пробиотико-сорбционной терапии. Результаты обуславливают обеспечение медицинской отрасли эффективными средствами, которые способствуют формированию, поддержке и восстановлению здорового микробиома на всех стадиях онтогенеза человека: от рождения до глубокой старости.