Комплексна система диспетчеризації ліфтів та інженерного обладнання будинків - Клименко, В.П.; Гедзь, О.В.; Сеспедес, Гарсія Н.В. (Наука та інновації, 2018)
Вступ. Комплексна система диспетчеризації ліфтів та іншого інженерного обладнання будинків — це апаратні та
програмні засоби, що зорієнтовані на взаємодію між окремими елементами системи та центральним автоматизованим робочим місцем диспетчера через існуючі локальні та глобальні мережі Інтернет. Такий підхід дозволяє легко
включати в диспетчерську систему вже існуючі будинки та зменшувати витрати на диспетчеризацію при проектуванні нових будинків.
Проблематика. Введення в експлуатацію ліфтів неможливе без виконання мінімальних вимог Правил будови й
безпечної експлуатації ліфтів, відповідно до яких ліфти та машинні приміщення необхідно обладнувати переговорними пристроями та виводити на диспетчерський пульт декілька сигналів. Вартість такого обладнання, порівняно з
вартістю ліфта, незначна, проте проблемним є передавання сигналів голосової та технологічної інформації від ліфта
на диспетчерський пульт.
Мета. Дослідити обсяги та характер інформаційних потоків для забезпечення голосового зв'язку й передачі технологічної інформації від ліфта та іншого інженерного обладнання сучасного будинку, а також створення на їх основі
апаратних і програмних засобів диспетчеризації ліфтів.
Матеріали й методи. Використано прикладні методи інжинірингу електронних комп'ютерних контрольно-інформаційних систем для розробки комплексної системи диспетчеризації ліфтів та інженерного обладнання будинків.
Результати. Створено апаратні та програмні засоби (комплексна система диспетчеризації ліфтів) для забезпечення своєчасної реакції комунальних служб в системі диспетчеризації ліфтів. Висновки. Результати роботи можуть бути використані для побудови реальних складних комп'ютерних систем для забезпечення діяльності комунальної та промислової галузі, а також в інших галузях науки й техніки. Introduction. The integrated system for dispatching lists and other engineering equipment of buildings is a hardware
and software complex that ensures interaction between individual elements of the system and the central automated workplace
of the controller through existing local and global Internet networks. This approach makes it easy to include already
existing buildings in the control system and to reduce planning costs when designing new houses.
Problem Statement. The lifts cannot be commissioned unless they comply with the minimum requirements of the
Regulations for Construction and Safe Operation of Lifts, according to which lifts and machine rooms must be equipped
with communication devices and display several signals on the control panel. The cost of such equipment in comparison with
the cost of the lifts is negligible, but the problem is the transfer of voice and technological information signals from the lift to
the control panel.
Purpose. To study the volume and nature of information flows to provide voice communication and transfer of technological
information from the lift and other engineering equipment of a modern house, as well as to create hardware and
software for dispatching lifts based on the results of the study.
Materials and Methods. Applied engineering methods for electronic computer control and information systems for the
development of an integrated system for dispatching lifts and engineering equipment of buildings have been used.
Results. Hardware and software tools (integrated system for lift dispatching) have been created to ensure the timely
response of utilities in the lift dispatching system.
Conclusions. The research results can be used to construct real complex computer systems to support the activities of
the communal and industrial sectors, as well as in various fields of science and technology. Введение. Комплексная система диспетчеризации лифтов и другого инженерного оборудования домов — это
аппаратные и программные средства, ориентированные на взаимодействие между отдельными элементами системы
и центральным автоматизированным рабочим местом диспетчера через существующие локальные и глобальные сети
Интернет. Такой подход позволяет легко включать в диспетчерскую систему уже существующие дома и уменьшать
расходы на диспетчеризацию при проектировании новых домов.
Проблематика. Введение в эксплуатацию лифтов невозможно без выполнения минимальных требований Правил строения и безопасной эксплуатации лифтов, соответственно которым в лифтах и машинном помещении необходимо обустраивать переговорные устройства и выводить на диспетчерский пульт несколько сигналов. Стоимость
такого оборудования по сравнению с стоимостью лифта незначительна, однако проблемной остается передача сигналов голосовой и технологической информации от лифта на диспетчерский пульт.
Цель. Исследовать объемы и характер информационных потоков для обеспечения голосовой связи и передачи
технологической информации от лифта и другого инженерного оборудования современного дома, а также создание
на их основании аппаратных и программных средств диспетчеризации лифтов.
Материалы и методы. Использованы прикладные методы инжиниринга электронных компьютерных контрольно-информационных систем для разработки комплексной системы диспетчеризации лифтов и инженерного оборудования домов.
Результаты. Создано аппаратные и программные средства (комплексная система диспетчеризации лифтов) для
обеспечения своевременной реакции коммунальных служб в системе диспетчеризации лифтов.
Выводы. Результаты работы могут быть использованы для построения реальных сложных компьютерных систем для обеспечения деятельности коммунальной и промышленной отрасли, а также в других отраслях науки и техники.