Апротонні полімерні іонні рідини іоненового типу - Свердліковська, О.С.; Бурмістр, М.В.; Феденко, О.О. (Наука, технології, інновації, 2018)
Розроблено наукові та практичні основи закономірностей синтезу реакційноздатних апротонних полімерних іонних рідин іоненового типу на основі полімерних четвертинних амонієвих солей (похідних морфоліну) рідкого агрегатного стану в широкому діапазоні температур із високою іонною провідністю та можливістю регулювання їх фізико-хімічних властивостей для розв’язання науково-технічних проблем хімії і хімічної технології (проблем розробки електрохімічних пристроїв, полімерних композиційних матеріалів, поверхнево-активних речовин тощо). Встановлено, що синтезовані полімерні іонні рідини іоненового типу — термостабільні сполуки, що мають високу іонну провідність в широкому діапазоні температур. Разработаны научные и практические основы закономерностей синтеза реакционноспособных апротонных полимерных ионных жидкостей ионенового типа на основе полимерных четвертичных аммониевых солей (производных морфолина) жидкого агрегатного состояния в широком диапазоне температур с высокой ионной проводимостью и возможностью регулировки их физико-химических свойств для решения научно-технических проблем химии и химической технологии (проблем разработки электрохимических устройств, полимерных композиционных материалов, поверхностно-активных веществ и т.д.). Установлено, что синтезированные полимерные ионные жидкости ионенового типа — термостабильные соединения, обладающие высокой ионной проводимостью в широком диапазоне температур. Scientific and practical foundations of synthesis laws of reactive ion-type aprotic polymeric ionic liquids on the basis of polymeric quaternary ammonium salts (morpholine derivatives) of a liquid aggregate state in a wide range of temperatures with high ionic conductivity and the ability to regulate their physical and chemical properties to solve scientific and technical problems of chemistry and chemical technology (problems of the development of electrochemical devices, polymer composite materials, surfactants, etc.) were developed. It is determined that synthesized polymeric ionic liquids of the ion-type are thermo stable compounds with high ionic conductivity in a wide range of temperatures.