Нормалізуючий вплив композита "Лімфосиліка” на біохімічні показники крові та прояви метаболічного синдрому - Островська, Г.В.; Пазюк, Л.М.; Крупська, Т.В.; Рослова, Н.М.; Ткаченко, О.В.; Туров, В.В.; Дзержинський, М.Е. (Доповіді НАН України, 2019)
Показано, що висококалорійний раціон у щурів протягом 100 діб спричиняє розвиток окремих проявів ожиріння та метаболічного синдрому, які виражаються у збільшенні маси тіла та вісцерального жиру, виникнення початкових і середніх стадій паренхіматозної жирової дистрофії із зниженням морфологічних проявів синтетичної активності ядра, з незначними відхиленнями на біохімічному рівні. Після введення фітокомпозита з високим вмістом поліфенолів, а також флавоноїдів, терпенів полісахаридів у ряді випадків відмічено прояви “адаптаційного напруження” гепатоцитів печінки, як на фоні стандартного, так і висококалорійного раціону. Встановлено позитивний вплив композитної системи на основі високодисперсного кремнезему та фітосировини з високим вмістом поліфенолів на зниження частки вісцерального жиру в організмі щурів, що утримувалися на стандартному раціоні харчування, нормалізацію рівня білірубіну та його фракцій, а також зниження рівня холестеролу і лужної фосфатази на фоні модельованого ожиріння, підвищення глобулінових фракцій сироватки крові, протективну дію щодо дистрофічних змін у тканині печінки на фоні аліментарного ожиріння. It has been shown that a high-calorie diet in rats for 100 days leads to the development of certain manifestations of obesity and metabolic syndrome, which are expressed in an increase in the body weight and visceral fat, the development of primary and secondary stages of parenchymal fatty degeneration with a decrease in the morphological manifestations of synthetic activity of the nucleus, with slight variations on the biochemical level. The introduction of phytopreparations with a high content of polyphenols, as well as flavonoids, terpenes of polysaccharides, leads in some cases to manifestations of “adaptive strain” of liver hepatocytes, both in the standard diet and in the background of a high calorie ration. The positive influence of the composite system on the basis of highly dispersed silica and phyto-raw materials with high content of polyphenols on a reduction of the proportion of visceral fat in the body of rats at the standard diet, the normalization of the level of bilirubin and its fractions, as well as a decrease in the level of cholesterol and alkaline phosphatase in the background of modeling obesity, increasing globulin fractions of blood serum, and protective action in relation to dystrophic changes in liver tissue in the background of alimentary obesity. Показано, что высококалорийный рацион крыс в течение 100 суток приводит к развитию отдельных проявлений ожирения и метаболического синдрома, которые выражаются в увеличении массы тела и висцерального жира, появлению начальных и средних стадий паренхиматозной жировой дистрофии со снижением морфологических проявлений синтетической активности ядра, с незначительными отклонениями на биохимическом уровне. При введении фитопрепарата с высоким содержанием полифенолов, а также флавоноидов, терпенов полисахаридов в ряде случаев отмечены проявления “адаптационного напряжения” гепатоцитов печени, как при стандартном рационе, так и на фоне высококалорийного рациона. Установлено положительное влияние композитной системы на основе высокодисперсного кремнезема и фитосырья с высоким содержанием полифенолов на снижение доли висцерального жира в организме крыс при содержании на стандартном рационе питания, нормализацию уровня билирубина и его фракций, а также снижение уровня холестерина и щелочной фосфатазы на фоне моделируемого ожирения, повышение глобулиновых фракций сыворотки крови, протективное действие по отношению к дистрофическим изменениям в ткани печени на фоне алиментарного ожирения.