Системний аналіз функціонування екосистем природоохоронних територій в умовах активізації впливу природно-антропогенних чинників - Попов, М.О.; Альохіна, О.В.; Русин, Б.П.; Кошовий, В.В.; Івантишин, О.Л. (Доповіді НАН України, 2019)
На основі системного підходу розглянуто проблему функціонування екосистем природоохоронних територій в умовах активізації сумісного впливу природних і антропогенних чинників. Показано, що в цих умовах сучасні технології управління не завжди забезпечують належний рівень оцінювання екологічного стану і релевантного реагування на його негативні зміни. Запропоновано підхід до побудови систем оцінювання екологічного стану територій цього класу і розглянуто його інформаційні та методологічні аспекти. Як приклад застосування пропонованого підходу наведена ГІС-орієнтована інформаційно-аналітична система, призначена для реалізації адаптивного управління станом природного середовища біорезервату ЮНЕСКО “Шацький”. The problem of the functioning of ecosystems of protected areas under conditions of the activity of natural and
anthropogenic factors has presented with the use of the system approach. It is shown that, under these conditions,
modern management technologies do not always provide an adequate level of environmental assessment and
relevant response to its negative changes. The approach to the construction of systems of assessment of the
ecological status of territories of this class is proposed, and its informational and methodological aspects are
considered. An example of application of the proposed approach is the GIS-oriented information — analytical
system designed for the implementation of adaptive management of the state of the natural environment of
the Biosphere Reserve UNESCO “Shatskyi”. На основе системного подхода рассмотрена проблема функционирования экосистем природоохранных
территорий в условиях активизации совместного влияния природных и антропогенных факторов. Показано, что в этих условиях современные технологии управления не всегда обеспечивают должный уровень
оценки экологического состояния и релевантного реагирования на его негативные изменения. Предложен
подход к построению систем оценивания экологического состояния территорий этого класса и рассмотрены его информационные и методологические аспекты. В качестве примера применения предлагаемого
подхода приведена ГИС-ориентированная информационно-аналитическая система, предназначенная для
реализации адаптивного управления состоянием природной среды биорезервата ЮНЕСКО “Шацкий”.