С₆₀ фулерен гальмує розвиток запалення та порушення гемопоезу при експериментальному хронічному холангіті - Бєлінська, І.В.; Кузнєцова, Г.М.; Дзюбенко, Н.В.; Гуцалюк, М.А.; Рибальченко, Т.В.; Прилуцька, С.В.; Рибальченко, В.К. (Доповіді НАН України, 2019)
Досліджено вплив С₆₀ фулерену на морфофункціональний стан клітин крові при експериментальному хронічному холангіті. У разі інтраперитонеального застосування С₆₀ фулерен гальмує розвиток запального процесу, що підтверджується зменшенням вмісту еозинофільних гранулоцитів і лімфоцитів, залучає нейтрофільні гранулоцити до його накопичення, спричинюючи нейтрофільоз у крові, і посилює прояви анемії. Пероральне застосування С₆₀ фулерену гальмує розвиток запального процесу, не збільшуючи кількості нейтрофільних гранулоцитів у крові, і частково зменшує прояви анемії за рахунок збереження кількості еритроцитів, тобто є менш токсичним. The effect of C60 fullerene on the state of blood cells under experimental chronic cholangitis is studied. Intraperitoneal administration of C60 fullerene inhibits the development of inflammation, which is confirmed by a decrease in the content of eosinophilic granulocytes and lymphocytes, involves neutrophil granulocytes in the C60 accumulation, causing neutrophilia in blood, and enhances the manifestations of anemia. Oral application of C60 inhibits the development of inflammation without increasing the number of neutrophilic granulocytes in blood and partly reduces the manifestations of anemia by maintaining the amount of erythrocytes in blood, suggesting its less toxicity. Исследовано влияние С₆₀ фуллерена на морфофункциональное состояние клеток крови при экспериментальном хроническом холангите. Применение С₆₀ фуллерена интраперитонеально ингибирует развитие воспалительного процесса, что подтверждается уменьшением содержания эозинофилов и лимфоцитов, привлекает нейтрофильные гранулоциты к его накоплению, вызывая нейтрофилез в крови, и усиливает проявления анемии. Пероральное применение С₆₀ ингибирует развитие воспалительного процесса без увеличения количества нейтрофилов в крови и частично уменьшает проявления анемии за счет сохранения количества эритроцитов, то есть является менее токсичным.