Використання онтологій для розширення можливостей пошуку та навігації в онлайн-версії «Великої української енциклопедії» - Рогушина, Ю.В.; Гришанова, І.Ю. (Проблеми програмування, 2019)
Ціль роботи – аналіз засобів семантичного пошуку у Wiki-ресурсах та розробка напрямків розширення його можливостей на основі використання сучасних засобів керування знаннями. В статті аналізуються переваги, які забезпечує користувачам використання семантичної розмітки в інформаційних ресурсах Web для більш зручного та швидкого доступу до контенту. Розглядаються способи використання онтологій для пошуку та навігації у семантизованих Wiki-ресурсах. Наведено визначення Wiki-онтології, що формалізує відомості щодо структури бази знань інформаційного ресурсу (як звичайного, так і семантизованого), який базується на технології Wiki. Проаналізовано теоретичні засади визначення міри семантичної подібності між поняттями на основі онтологій та таксономій. Запропоновано методи побудови засобів навігації у Wiki-ресурсах, які базуються на знаходженні сторінок, що описують змістовно близькі поняття. Продемонстровано реалізацію запропонованого підходу в онлайн-версії «Великої української енциклопедії» (е-ВУЕ), що забезпечує розширення функціоналу енциклопедичного видання шляхом надання засобів доступу до контенту на семантичному рівні. Обґрунтовано методологічні принципи організації бази знань е-ВУЕ та категоризації її гасел, що забезпечують використання оцінок семантичної близькості між поняттями для пошуку подібних гасел. Цель работы – анализ средств семантического поиска в Wiki-ресурсах и разработка направлений расширения его возможностей на основе использования современных средств управления знаниями. В статье анализируются преимущества, которые обеспечивают пользователям использование семантической разметки в информационных ресурсах Web для более удобного и быстрого доступа к контенту. Рассматриваются способы использования онтологий для поиска и навигации в семантизированных Wiki-ресурсах. Приведено определение Wiki-онтологии, которая формализует информацию о структуре базы знаний информационного ресурса (как обычного, так и семантизированного), который базируется на технологии Wiki. Проанализированы теоретические основы определения меры семантического подобия между понятиями на основе онтологий и таксономий. Предложены методы построения средств навигации в Wiki-ресурсах, которые базируются на нахождении страниц и используют семантически близкие понятия. Продемонстрирована реализация предложенного подхода в онлайн-версии «Большой украинской энциклопедии» (е-ВУЕ), которая обеспечивает расширение функционала энциклопедического издания путем предоставления средств доступа к контенту на семантическом уровне. Обоснованы методологические принципы организации базы знаний е-ВУЕ и категоризации ее статей, обеспечивающие использование оценок семантической близости между понятиями для поиска подобных понятий. The aim of the work is to analyze the means of semantic search in Wiki resources and to develop directions for expanding its capabilities through the use of modern tools of knowledge management. The article analyzes the benefits that the use of semantic markup of the Web information resources provides for users by more convenient and quick access to content. The techniques of application of ontological analysis for search and navigation in semantized Wiki resources are considered. The definition of Wiki ontology that formalizes the information about the structure of the knowledge base of information resource (both ordinary and semantized) based on Wiki technology is proposed. The theoretical foundations of determining the measure of semantic similarity between domain concepts based on ontologies and taxonomies are analyzed. Methods of design of navigation tools oriented on Wiki resources are proposed. These methods are based on retrieval of pages that use semantically related concepts. The implementation of the proposed approach in the online version of the Great Ukrainian Encyclopedia (e-VUE) is described. Such approach supports an extension of the functionality of the encyclopedic resource by providing means of access to content on a semantic level. The methodological principles of the organization of the e-VUE knowledge base and the categorization of its articles that ensure the use of semantic proximity estimations between domain concepts for discovery of such concepts are substantiated.