Сучасний науковий журнал: українські реалії - Вакаренко, О.Г. (Наука України у світовому інформаційному просторі, 2019)
Застосування новітніх інформаційно-комунікаційних технологій, реалізація нових вимог до фахових наукових видань, вирішення загальних
проблем наукової періодики потребують професійних знань у галузі видавничої справи. Нечисленні співробітники редакцій наукових журналів,
розпорошені по академічних установах, зазвичай позбавлені професійного
кола спілкування і можливості отримувати нову інформацію, удосконалювати свої знання. Вони мають певний набір навичок для здійснення видання, але не мають кваліфікації для відповідного реагування на нові виклики часу. У статті наведено узагальнену інформацію про основні державні нормативно-правові акти, якими мають послуговуватись у своїй діяльності
видавці наукової періодики в Україні. Обговорюються міжнародні стандарти і вимоги до наукової періодики. Реальна інтеграція наукової періодики Академії наук у світове інформаційне поле потребує значного підвищення
кваліфікації видавців, що вірогідніше зробити шляхом об'єднання редакцій журналів у професійному видавництві. The use of the latest information and communication technologies, the implementation of
new requirements for professional scientific publications, the solution of common problems
of scientific periodicals require professional knowledge in the field of publishing. The few staff
members of scientific journals, scattered across academic institutions, are usually deprived of
their professional circle of communication and the opportunity to obtain new information and
improve their knowledge. They have a certain set of skills to handle the issue, but they are
not qualified to respond appropriately to new challenges of the times. The article summarizes
the basic state regulatory acts that should be used by publishers of scientific periodicals in
Ukraine. International standards and requirements for scientific periodicals are discussed. The
real integration of the academic periodicals of the Academy of Sciences into the global field of
information requires a significant improvement in the skills of publishers, which is most likely
to be done by combining the editorial boards of professional publishing houses.