Ініціатива Євросоюзу щодо відкритого доступу до наукових публікацій і до цільність її підтримки в НАН України - Діденко, Ю.В. (Наука України у світовому інформаційному просторі, 2019)
Коротко окреслено історію виникнення ініціативи відкритого доступу. Розглянуто негативні та позитивні аспекти його запровадження в Україні. Запропоновано рекомендації для здійснення на рівні НАН України науково-видавничої діяльності на засадах відкритого доступу. The history of the Open Access Initiative is briefly outlined. The negative and positive aspects of
its implementation in Ukraine are considered. Recommendations for implementation of open
access scientific publishing activities at the NAS of Ukraine are offered.