Перспективи імплементації європейського досвіду трансформації системи управління лісовим сектором - Шубалий, О.М. (Економіка природокористування і охорони довкілля, 2017)
Обґрунтовано доцільність урахування практики децентралізації системи управління лісами, яка характерна для більшості країн Центральної і Східної Європи. Наголошено на важливості запозичення досвіду Польщі щодо збереження під контролем держави лісогосподарських підприємств і підвищення централізації фінансових потоків шляхом створення лісогосподарських холдингів. Рекомендовано імплементувати в національну систему лісових відносин європейські вимоги стосовно державної власності на ліси, проведення лісових аукціонів, оренди ділянок лісового фонду та концесії лісів, а також досвід Словаччини і Чехії, де ліси всіх форм власності перебувають у сфері управління аграрного міністерства, а не міністерства екології. The expediency of taking into account the practice of decentralization of forest management system, which is typical for most countries of Central and Eastern Europe, is substantiated. It is important to borrow the experience of Poland in maintaining the state-owned forest enterprises and increasing the centralization of financial flows through the creation of forest holdings. It is necessary to ensure the implementation of European experience in the national forestry system, which involves preserving forests in the state ownership, holding forest auctions, leasing forest areas and concessions for forests. It is advisable to take into account the experience of Slovakia and the Czech Republic, where the forests of all owners are in the management of the agrarian ministry, and not the Ministry of Ecology.