Перспективний напрямок подальшої розробки багатих залізних руд на великих глибинах - Косенко, А.В. (Физико-технические проблемы горного производства, 2019)
Мета. Розроблення та техніко-економічне обґрунтування ресурсозберігаючої технології очисного виймання багатих залізних руд на великих глибинах з використанням самохідної гірничої техніки. Методика. Конструктивно-функціональний аналіз і синтез технологічних процесів очисного виймання; фізичне і чисельне моделювання високо-інтенсивного технологічного процесу випуску руди під обваленими пустими породами; технологічне проектування і техніко-економічна оцінка схем процесів очисного виймання природно-багатих залізних руд. Результати. Доведена ефективність впровадження на практиці розробленого камерного варіанту технології підповерхового обвалення із застосуванням самохідної гірничої техніки. Так як у порівнянні з базовим він дозволить підвищити економічну ефективність відпрацювання покладів багатих залізних руд в умовах великих глибин на 27,5%. Наукова новизна. Встановлені залежності ефективності розробленого камерного варіанту технології підповерхового обвалення із застосуванням самохідної гірничої техніки від гірничо-геологічних та гірничотехнічних чинників. Практична значимість. Розроблено раціональний камерний варіант технології підповерхового обвалення для відпрацювання покладів багатих залізних руд з використанням самохідної прохідницької, бурової та доставочної техніки, який дає змогу забезпечити: формування стійких очисних камер збільшеного об’єму; підвищення якісних і кількісних показників вилучення руди відповідно на 4,6% та 4,8% (абсолютних); економічну ефективність на рівні 39,4 грн/т. Цель. Разработка и технико-экономическое обоснование ресурсосберегающей технологии очистной выемки богатых железных руд на больших глубинах с использованием самоходной горной техники. Методика. Конструктивно-функциональный анализ и синтез технологических процессов очистной выемки; физическое и численное моделирование высокоинтенсивного технологического процесса выпуска руды под обрушенными пустыми породами; технологическое проектирование и технико-экономическая оценка схем процессов очистной выемки богатых железных руд. Результаты. Доказана эффективность внедрения на практике разработанного камерного варианта технологии подэтажного обрушения с применением самоходной горной техники. Так как по сравнению с базовым он позволит повысить экономическую эффективность отработки залежей богатых железных руд в условиях больших глубин на 27,5%. Научная новизна. Установлены зависимости эффективности разработанного камерного варианта технологии подэтажного обрушения с применением самоходной горной техники от горно-геологических и горнотехнических факторов. Практическая значимость. Разработан рациональный камерный вариант технологии подэтажного обрушения для отработки залежей богатых железных руд с использованием самоходной проходческой, буровой и доставочной техники, который позволяет обеспечить: формирование устойчивых очистных камер увеличенного объёма; повышение качественных и количественных показателей извлечения руды соответственно на 4,6% и 4,8% (абсолютных); экономическую эффективность на уровне 39,4 грн/т. Purpose. Development and feasibility study of resource-saving technology for the actual mining of rich iron ore extraction at great depths using self-propelled mining equipment. Methods. Structural and functional analysis and synthesis of technological processes of the treatment excavation; physical and numerical modeling of a high-intensity technological process of ore production under collapsed waste rocks; technological design and feasibility study of process schemes for mining rich iron ores. Findings. The effectiveness of the practical implementation of the developed chamber version of the technology of sub-level caving using self-propelled mining equipment has been proved. Since, compared with the base one, it will increase the economic efficiency of mining rich iron ore deposits at great depths by 27.5%. Originality. The dependences of the effectiveness of the developed chamber version of the technology of sub-level caving using self-propelled mining equipment on mining-geological and mining factors are established. Practical implications. A rational chamber version of the technology of sub-floor caving for mining rich iron ore deposits using self-propelled tunneling, drilling and delivery equipment has been developed, which allows to ensure: the formation of stable treatment chambers of increased volume; an increase in the qualitative and quantitative indicators of ore extraction by 4.6% and 4.8% (absolute), respectively; economic efficiency at the level of 39.4 UAH/t.