Методи й підходи до екосистемного оцінювання збитків від забруднення навколишнього природного середовища - Шевченко, І.В. (Економіка природокористування і охорони довкілля, 2017)
Проаналізовано переваги та недоліки підходів і методів оцінки збитків, завданих забрудненням довкілля. Встановлено, що існуюча система оцінювання збитків та дійсного стану заподіяної шкоди базується на застосуванні нормативно-правових документів у галузі природокористування, включаючи кодекси, закони, постанови, накази тощо, які не передбачають попередження виникнення збитків. Обґрунтовано необхідність використання екосистемного підходу та поняття фактору впливу, що враховує кожний конкретний випадок. Запропоновано новий метод оцінювання збитків, котрий охоплює всі компоненти екосистеми та здійснюється поетапно. The article analyzes advantages and disadvantages of assessment approaches and methods of damage caused by environmental pollution. Conducted research states that available system of damage assessment and real state of caused damage is based on application of regulatory legal documents in the nature management sphere including issue related codes, laws, regulations, orders, etc., that do not provide loss prevention measures. The paper grounds the necessity of appliance ecosystematic approach and the impact factor concept, which takes into account each particular case. The article suggests new method of damage assessment that complies with all ecosystem components and is exercised stepwise.