Прогнозуровання ливарних і механічних властивостей жаростійких сталей - Ямшинський, М.М.; Федоров, Г.Є.; Радченко, К.С. (Металл и литье Украины, 2015)
Досліджено вплив легувальних елементів на властивості хромоалюмінієвої сталі у широких межах їх концентрацій (хром – 20…30 %, алюміній – 1…7 %, титан – 0,1…0,8 %). За допомогою математичних методів оброблення експериментальних даних розраховано коефіцієнти кореляції та рівняння регресії для прогнозування ливарних і механічних властивостей за першим хімічним аналізом під час плавлення сталі. У програмному середовищі Microsoft Visual Studio 2010 розроблено програмний комплекс, який дозволяє технологу-ливарнику оптимізувати свою роботу від розраховування шихти, прогнозування властивостей до корегування хімічного складу сплаву під час його плавлення. Исследовано влияние легирующих элементов на свойства хромоалюминиевых сталей в широких пределах их концентраций (хром – 20...30 %, алюминий – 1...7 %, титан – 0,1...0,8 %). С помощью математических методов обработки экспериментальных данных рассчитаны коэффициенты корреляции и уравнения регрессии для прогнозирования литейных и механических свойств по первому химическому анализу во время плавления стали. В програмной среде Microsoft Visual Studio 2010 разработан программный комплекс, позволяющий технологу-литейщику оптимизировать свою работу от расчёта шихты, прогнозирования свойств до корректировки химического состава сплава при проведении процесса плавления. The influence of alloying elements on properties of the steels in the broad hromoalyuminievyh wide limits Concentrations (chromium – 20...30 % aluminum – 1...7 % titanium – 0,1...0,8 %), was studied. By the mathematical methods for processing experimental data and was calculated correlation coefficients of the regression equation to predict the mechanical properties of the casting and the first chemical analysis during melting of steel. In the programmatic environment Microsoft Visual Studio 2010 have been designed a software package which allows technologist-caster to optimize their work by calculation of the charge, to predict the properties of correctin of the chemical composition of the alloy during the melting process.