Вплив атомно-кристалічних характеристик на процеси синтезу фосфатних зв’язувальних компонентів - Кеуш, Д.В.; Лютий, Р.В. (Металл и литье Украины, 2015)
Наведено літературні дані та розрахунки авторів щодо визначення атомно-кристалічних характеристик фосфатів різних металів. Показано, що за рівнем цих характеристик фосфати кремнію, цирконію, натрію, калію і кальцію теоретично мають бути наділені високою зв’язувальною здатністю, не нижчою за відомі фосфати заліза, хрому,алюмінію, магнію. Також розрахунками підтверджено, що пірофосфати даних елементів мають міцнішу структуру, ніж ортофосфати. Для синтезу пірофосфатів необхідне нагрівання понад 200 °С. Отримано принципово нові неорганічні зв’язувальні компоненти для стрижневих сумішей. Приведены литературные данные и расчёты авторов по определению атомно-кристаллических характеристик фосфатов различных металлов. Показано, что по уровню этих характеристик фосфаты кремния, циркония, натрия, калия и кальция теоретически должны быть наделены высокой связующей способностью, не ниже, чем известные фосфаты железа, хрома, алюминия, магния. Также расчётами подтверждено, что пирофосфаты данных элементов имеют более прочную структуру, чем ортофосфаты. Для синтеза пирофосфатов необходим нагрев свыше 200 °С. На основе изложенных положений получены принципиально новые неорганические связующие для стержневых смесей. In the article presents the literature data and the authors’ calculations to determine the atomic-crystalline characteristics of the phosphates of various metals. It is shown that the level of these characteristics phosphates Si, Zr, Na, K and Ca theoretically should be endowed with high binding capacity, not less than the known phosphate Fe, Cr, Al, Mg. Also calculations confirmed that pyrophosphates these elements have a stronger structure than orthophosphate. For the synthesis of pyrophosphate needed heating above 200 °С. On the basis of the provisions set out produced fundamentally new inorganic binders for core mixtures. On the basis of the set out provisions obtained fundamentally new inorganic binders for core mixtures.