Письмова спадщина Істинно-Православної Церкви: поетичний альбом схиігумені Софії Гриньової - Шуміло, В. (Сiверянський літопис, 2019)
Схиігуменя Софія (Гриньова) – один з видатних духовних та культурних діячів
першої половини XX ст., настоятельниця великого жіночого монастиря, що був організований за традиціями давнього служіння дияконіс. Поетичний альбом Софії Гриньової
дає можливість познайомитись з особистістю ігумені, принципами її світобачення,
які зумовили нестандартність її чернечого служіння, а крім того – з особливостями культурної епохи. Schema-Abbess Sophia (Grinev’s) of Kiev was one of the outstanding spiritual and cultural
leaders of the beginning of the XX century. She was the Superior of a huge womens’ monastery,
organised in keeping with the ancient tradition of deaconesses in the Church, and the sort of
services that they performed. Sophia Grinev’s poetry album allows us to become acquainted
with her personality, and her world view,which lead to such a unique type of monastic life, as
well as with the specifics of the culture of her era.