Представники козацько-старшинських родин Чернігово-Сіверщини в афонському Зографському пом'яннику XVII – XVIII ст. - Шумило, С. (Сiверянський літопис, 2019)
Стаття присвячена вивченню виявленого в архіві болгарського Зографського монастиря на Афоні рукопису XVII – XVIIІ століть. Він має назву «Руський Зографський
Пом'янник». У ньому записані відомості про роди українських гетьманів та козацької старшини, яка здійснювала з 1639 р. і до кінця XVIII ст. пожертви на Зографський монастир на Афоні. Зокрема, стаття присвячена висвітленню зв'язків української козацької верхівки Чернігово-Сіверщини з центром православного чернецтва на Афоні в XVII – XVIII століттях. The article is devoted to the study of the manuscript of the XVII - XVIII centuries, found
in the archives of the Bulgarian Zografsky Monastery on Athos, which is called the “Russian
Zografsky Memorial” and which records information about the clans of Ukrainian hetmans
and Cossack foreman, who carried out from 1639 to the end of the XVIII century. donations
to the Zografsky monastery on Mount Athos. In particular, the article highlights the ties of
the Ukrainian Cossack foreman of the Chernihiv-Sivershchina with the center of Orthodox
monasticism on Mount Athos in the XVII - XVIII centuries.