Методика прогнозування забруднення атмосферного повітря у містах - Бойко, В.В. (Економіка природокористування і охорони довкілля, 2017)
Запропоновано методику прогнозування забруднення атмосферного повітря у містах, яка базується на розробленому математичному апараті, що враховує показники його забруднення та економічного розвитку. Процес прогнозування включає аналіз та вирівнювання рядів динаміки, безпосереднє здійснення прогнозу на основі виявленої тенденції явища та перевірки його достовірності. У ході аналізу рядів динаміки головним завданням є встановлення компонентів, на які можна розкласти динамічний ряд, а вирівнювання – виявлення тренду, що передбачає виділення загальної тенденції часового ряду. Обґрунтовано можливість використання різних математичних функціональних залежностей для прогнозу забруднення атмосферного повітря, що визначається наявною статистичною базою і встановленою тенденцією. The article deals with a method of forecasting of pollution of atmospheric air of cities that based on the developed mathematical apparatus, which include the parameters of its pollution and economic development. The process of forecasting includes the analysis and alignment of the dynamics rows, implementation of forecasting based on the main revealed tendency and verification of its reliability. The main thing of analyzing of dynamics rows is the definition of components, which can be decomposed into a dynamic rows, and alignment – the establishment of a trend, which involves the selection of the general trend of the time series. It is considered that depending on the existing statistical base and the established trend, a number of mathematical functional dependences can be used for the forecast of atmospheric air pollution.