Значення земель лісогосподарського призначення в Україні: аналіз проблем використання - Боцула, О.І. (Економіка природокористування і охорони довкілля, 2017)
Обґрунтовано місце та особливий правовий режим земель лісогосподарського призначення серед інших їх категорій. Визначено особливості виділення цих земель в окрему категорію, а саме: проростання на їх території лісової рослинності, ведення лісового господарства, у тому числі шляхом здійснення відтворення лісів, підвищення їх продуктивності, якісного складу і збереження біорізноманіття. На основі аналізу чинного законодавства встановлено необхідність виключення земель з поняття лісу з юридичного погляду з метою чіткого правового врегулювання цих категорій. Вказано на несформованість законодавчих засад надання у власність чи користування лісу як природного комплексу, а лише земельної лісової ділянки, що може свідчити про неможливість їх відокремлення. Запропоновано методологію оцінки природних ресурсів, яка базується на вимірюванні вартості елементів національного багатства з позицій їх корисності. The place and the special legal regime of the lands of forest management among the categories of lands of Ukraine are substantiated. The features of the forestry lands are identified, namely: germination of forest vegetation on their territory, forest management, including through the restoration of forests, increasing their productivity, qualitative composition and conservation of biodiversity. On the basis of the analysis of the current legislation, the need to exclude lands from the notion of forest from the legal point of view, with a view to a clear legal settlement of these categories. It is pointed out that the legal basis for the use of the forest as a natural complex, but only a land plot, is notformable, which may indicate that it is impossible to separate them. The methodology of estimation of natural resources is suggested, which is based on measuring the value of elements of national wealth from the point of view of their usefulness.