Потенціал формування та реалізації місцевої екологічної політики в умовах децентралізації влади в Україні - Патока, І.В. (Економіка природокористування і охорони довкілля, 2017)
Досліджено питання формування механізмів екологічної політики на рівні місцевого самоврядування в умовах децентралізації влади в Україні. Підкреслено, що метою такої політики органів місцевої влади має бути визначення стратегічних напрямів розвитку територій з оптимальним використанням природних ресурсів в умовах збереження довкілля. Акцентовано увагу, що розв’язання екологічних проблем на місцевому рівні потребує наукової підтримки, передусім в аспекті ресурсо- та енергозбереження й створення інформаційних систем для проведення екологічного моніторингу території. Доведено, що для практичного втілення дієвих економічних механізмів формування місцевої екологічної політики України в умовах децентралізації влади доцільне оптимальне поєднання економічно ефективних заходів щодо розвитку економічної діяльності громади. Наголошено на необхідності ширшого впровадження досвіду такого важливого інструменту європейської екологічної політики самоврядного рівня, як місцеві екологічні програми (МЕП). Formation of the mechanisms of the local self-government environmental policy under decentralization in Ukraine is considered. It is emphasizes that the environmental policy of the local power bodies is to be aimed at defining strategic trends of the territories development using optimum natural resources under environment preservation. The local power bodies are to provide scientific support to solve ecological problems at the local level via implementation of the up-to-date scientific findings first of all, in terms of the resource – and energysaving and designing information systems to carry out ecological monitoring of the territory. It is proved that for practical implementation of the effective economic mechanisms to form the local environmental policy of Ukraine under power decentralization important is their optimal combination taking economically due measures as to the community economic activities. Furthermore, it is necessary to implement more extensively the experience of such important instrument of the European environmental policy at the local self-government level as local environmental programs.