Імплементація європейського досвіду діяльності екологічних фондів в екологічну політику України - Колмакова, В.М. (Економіка природокористування і охорони довкілля, 2016)
Досліджено європейський досвід діяльності екологічних фондів з урахуванням процесів розвитку децентралізації управління, зокрема Національного фонду охорони навколишнього середовища і водних ресурсів та воєводських фонді Польщі. Проаналізовано можливості та розроблено пропозиції щодо запозичення кращих їх практик й елементів у вітчизняну діяльність. Обґрунтовано рекомендації з реформування вітчизняних фондів навколишнього природного середовища та створення позабюджетного Національного екологічного фонду України на правах юридичної особи. European experience of activity environmental funds considering processes of decentralization of governance, including Polish National Fund for Environmental Protection and Water Management and voivodeship funds are researched. Opportunities and developed proposals about borrowing their best practices and elements in domestic activity are analyzed. Recommendations for reforming domestic funds of the natural environment and proposals for the establishment of off-budget National Environmental Fund of Ukraine as legal entity are substantiated.