Пріоритети державної підтримки проектів розвитку територіального водно-господарського комплексу - Мандзик, В.М. (Економіка природокористування і охорони довкілля, 2016)
Розроблено ієрархізовану структуру пріоритетів державної підтримки проектів розвитку територіального водно-господарського комплексу. Визначено основні напрями їх реалізації залежно від сфери водокористування. Конкретизовано завдання розвитку для кожного ієрархічного рівня системи управління водними ресурсами, що особливо актуально в контексті проведення реформи децентралізації влади в Україні. Доведено, що перспективним та недостатньо використаним механізмом реалізації запропонованих пріоритетів розвитку водного господарства є державно-приватне партнерство (ДПП). Зарубіжний досвід свідчить, що саме за допомогою цього механізму можна залучити значні інвестиційні ресурси у проекти розвитку територіальних водно-господарських комплексів. Співпраця на основі державно-приватного партнерства сприятиме вирішенню низки проблем, що виникають під час виконання інфраструктурних проектів у сфері водозабезпечення, зокрема низького рівня освоєння та нецільового використання коштів, передбачених у загальнодержавних програмах розвитку водного господарства. Проаналізовано напрями вдосконалення законодавчого й нормативно-правового регулювання водокористування з урахуванням вимог водоохоронних директив Європейського Союзу в контексті формування національної водної політики. Доведено, що імплементація сучасних фінансово-економічних форм та методів регулювання використання водних об’єктів, зокрема концесії, та їх раціональне поєднання з адміністративними важелями дасть змогу підвищити ефективність системи управління водними ресурсами. A hierarchy of structure priorities of state support for projects the development of territorial water-economic complex is designed as a result of the study. The main directions realizations of proposed priorities depending on spheres of water use are determined. A task of development of each hierarchical level system of governance of water resources, which is especially important in the context of the reform of decentralization of power in Ukraine, is concretized. Is proved that the perspective and not enough exploited mechanism implementation of proposed priorities for the development water economy is a public-private partnership (PPP). Foreign experience demonstrates that it is through this mechanism can attract significant investment resources into the projects the development of territorial water-economic complexes. The cooperation on the basis of public-private partnership will solve a number of problems that arise during the implementation of infrastructure projects in sphere of water supply, particularly low level using and inappropriate use of funds allocated in the state programs the development of water economy. Evaluation of directions of improving of legislative and legal regulation of water use with the requirements of EU water protection directives in context of formation the national water policy is done. Is proved that the implementation of modern financial and economic forms and methods of regulating usage of water objects, including concessions, and their rational combination of administrative instruments will improve the effectiveness of the system of governance of water resources.