Морфологічні особливості шишок і насіння клонових та насіннєвих потомств плюсових дерев сосни звичайної на Рівненщині - Лазар, О.Д. (Український ордена "Знак Пошани" НДІ лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького Держкомлісгоспу та НАН України, 2008)
Проаналізовано результати вивчення успадкування індивідуальної мінливості шишок і насіння плюсових дерев клонового та насіннєвого потомств сосни звичайної. Встановлено, що більшість напівсібсових потомств сосни успадковують індекс форми шишок від матерів, незалежно від розмірів шишок. Проанализировано результаты изучения наследования индивидуальной изменчивости шишек и семян плюсовых деревьев клонов и семенного потомств сосны обыкновенной. Установлено, что у большинства клонов индекс формы шишек сосны наследуется по матери, независимо от размеров шишек. Results of investigation of inheritance of cones and seeds individual variability for plus trees of Pinus sylvestris L. clonal and seed progenies are analyzed. It was determined that majority of half-sibs progenies inherit index of cone shape according to mother independently on cone size.