Радіоекологічні проблеми, пов’язані з суцільними рубками у соснових лісах Українського Полісся - Курбет, Т.В.; Орлов, О.О.; Краснов, В.П. (Український ордена "Знак Пошани" НДІ лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького Держкомлісгоспу та НАН України, 2008)
Проаналізовано розподіл сумарної активності 137Cs в екосистемі стиглого соснового зеленомошного лісу (ТЛУ – А2) в Українському Поліссі. На основі цього оцінено переміщення активності радіонукліду з деревиною за межі зрубу. Розраховано частку активності радіонукліду, яка залишається на зрубі, а потім концентрується у попелі багать після спалювання лісосічних залишків. Пропонується враховувати концентрації 137Cs на нижніх складах при первинній технологічній обробці деревини. Проанализировано распределение суммарной активности 137Cs в экосистеме спелого соснового леса зеленомошного (ТЛУ – А2) в Украинском Полесье. На основе этого оценен экспорт активности радионуклида с хлыстами за пределы вырубки. Кроме того, рассчитана доля активности радионуклида, остающегося на вырубке с порубочными остатками и концентрирующаяся в золе кострищ. Поставлена проблема важности учета экспортируемой активности 137Cs на нижних складах при первичной технологической переработке древесины. Distribution of total 137Cs activity in ecosystem of mature pine forest in Dicrano-Pinetum cenosis (A2) has been analyzed for Ukrainian Polissya. Export of radionuclide activity with stems out of clear cutting area has been evaluated. Besides that, the part of radionuclide activity, which remains in clear cutting area with logging residuals and accumulates in ash after its burning, has been evaluated. Problem of importance for evaluation of exported 137Cs activity in lower landing during preliminary technology of stems processing was determined.