Межі природних змін показників стану крон деревних порід - Пивовар, Т.С. (Український ордена "Знак Пошани" НДІ лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького Держкомлісгоспу та НАН України, 2008)
За матеріалами досліджень на ділянках моніторингу у Лівобережному Лісостепу України за період 1995 – 2004 рр. визначено межі природних змін щільності крон, прозорості листя, відносної протяжності крон і периферійного відмирання крон п’яти лісових порід – дуба звичайного, клена гостролистого, липи дрібнолистої, ясена звичайного і сосни звичайної. Показник максимальної щільності крон «нормального» дерева становить 90 % для дуба, клена і липи (тіньовитривалих порід) і 85 % – для сосни і ясена – світлолюбних порід. Показники мінімальної прозорості листя становлять 0 % для дуба, клена й липи і 5 % – для сосни і ясена. Середнє арифметичне значення показника відносної протяжності крон є найменшим (27 %) у ясена звичайного (найбільш світлолюбної породи), а найбільшим – у тіньовитривалих порід: клена гостролистого (45,3 %) і липи дрібнолистої (44,5 %). По материалам исследований на участках мониторинга в Левобережной Лесостепи Украины за период 1995 – 2004 гг. определены пределы естественных изменений плотности крон, прозрачности листвы, относительной протяженности крон и периферийного отмирания крон пяти лесных пород – дуба черешчатого, клена остролистного, липы мелколистной, ясеня обыкновенного и сосны обыкновенной. Показатель максимальной плотности крон «нормального» дерева составляет 90 % для дуба, клена и липы (теневыносливых пород) и 85 % – для сосны и ясеня – светолюбивых пород. Показатели минимальной прозрачности листвы составляют 0 % для дуба, клена и липы и 5 % – для сосны и ясеня. Среднее арифметическое значение показателя относительной протяженности крон наименьшее (27 %) у ясеня (наиболее светолюбивой породы), а наибольшее – у теневыносливых пород: клена (45,3 %) и липы (44,5 %). Using databases of researches in the monitoring plots in the Left-Bank Forest Steppe of Ukraine in 1995 – 2004, the limits of natural variation were determined for crown ratio, crown density, crown dieback, foliage transparency of 5 tree species: Quercus robur L., Acer platanoides L., Tilia cordata L., Fraxinus excelsior L. and Pinus silvestris L. Maximal crown density of «normal» tree is 90 % for oak, maple and lime (shade-bearing trees) and 85 % – for pine and ash (light-demanding trees). Minimal transparency is 0 % for oak, maple and lime and 5 % for pine and ash. Light-demanding ash is characterized by minimal average crown ratio (27 %), and maximal average crown ratio is peculiar to shade-bearing maple (45,3 %) and lime (44,5 %).