Екологічна модернізація у сфері охорони атмосферного повітря регіонів України: інтегральна оцінка - Обиход, Г.О.; Омельченко, А.А.; Бойко, В.В. (Економіка природокористування і охорони довкілля, 2016)
Проаналізовано сучасний стан атмосферного повітря на території України та її регіонів. Опираючись на Закон України «Про охорону атмосферного повітря», визначено перелік повітроохоронних заходів на підприємствах. На основі попередньо розроблених теоретико-методологічних підходів розраховано індекс екологічної модернізації атмосферного повітря регіонів України протягом 2010–2013 рр. За отриманими результатами виділено п’ять груп з різним індексом модернізації: високим, вищим від середнього, середнім, нижчим від середнього та низьким. Визначено території, що потребують особливої уваги, а саме прикордонні західні та східні регіони, Дніпропетровська область та м. Київ. Установлено та проаналізовано ваємозалежність між рівнем упровадження заходів щодо екологічної модернізації і станом атмосферного повітря, виявлено загальну тенденцію неефективності перших. Обґрунтовано напрями подальших досліджень щодо повітроохоронних заходів і превентизації для конкретних об’єктів, що сприятиме зменшенню обсягів викидів забруднюючих речовин і стабілізації рівня екологічної безпеки регіонів. Current state of atmospheric air on the territory of Ukraine and its regions has been analyzed within specified direction of scientific research. Based on the Law of Ukraine «On Air Protection», a list of air conservation measures at enterprises has been identified. In terms of previously developed theoretical and methodological approaches, an index of ecological modernization of air of regions of Ukraine for 2010–2013 has been calculated. The obtained results made it possible to distinguish 5 groups according to the modernization index: high, above average, average, below average and low. The detailed analysis allowed us to identify the areas that need special attention, such as western and eastern border regions, Dnipropetrovsk oblast and Kyiv city. Interdependency between the level of implementation of ecological modernization measures and the air quality state has been found and analyzed. Ecological modernization measures turned out to be inefficient. Directions for further research on the air conservation measures and prevention for specific objects have been considered which will reduce emissions of pollutants and stabilization of environmental safety level of the regions.