Проблеми соціальної інфраструктури в контексті реалізації завдань сталого розвитку в Україні - Анісімов, В.М. (Економіка природокористування і охорони довкілля, 2016)
Реалізація завдань сталого розвитку із недопущенням деградації природного середовища передбачає забезпечення суспільного добробуту. Останнє неможливо без наявності високорозвиненої соціальної інфраструктури. Проте сьогодні в Україні вона перебуває в занепаді. Здійснювані для виходу із ситуації, що склалася, заходи не мають належних результатів. У зв’язку із цим запропоновано новий підхід до вирішення проблем української соціальної інфраструктури, що ґрунтується на новітніх напрацюваннях світової економічної науки і виходить з того, що такі спільні ресурси, як природні й інфраструктурні, можуть ефективно використовуватись у рамках добровільних організацій на рівні територіальних громад. Однак для цього потрібне відповідне інституціональне середовище, створенню якого може сприяти місцева громадська ініціатива щодо збереження та розвитку соціальної інфраструктури. The implementation of sustainable development goals, while avoiding environmental degradation, provides for the public welfare. This can not be achieved without a highly developed social infrastructure. Today, however, the social infrastructure is in decline in Ukraine. Applied measures to exit from the current situation do not bring proper results. In this connection, it is proposed to consider a new approach to solving the problems of Ukrainian social infrastructure. This approach is based on the latest scientific discoveries of world economics and comes from the fact that such shared resources as natural and infrastructure, can be used effectively as part of voluntary organizations at the level of local communities. However, this requires an appropriate institutional environment, the creation of which could serve as a local community initiative for the conservation and development of social infrastructure.