Екосистемні послуги в системі стимулювання сталого розвитку територій - Шпильова, Ю.Б.; Носуліч, Т.М. (Економіка природокористування і охорони довкілля, 2016)
Стаття присвячена актуальній проблемі сьогодення – дослідженню місця екосистемних послуг у забезпеченні економічного, екологічного та соціального розвитку територій України. Обґрунтовано, що оцінка екосистем сприяє поглибленню розуміння зв’язків між ними та доходами людей, демонструє їх економічний потенціал, виявляє можливості політичних і управлінських рішень для підтримки сталості екосистемних послуг, узгодження з потребами людей тощо.
Формування національного ринку екосистемних послуг передбачає проведення основоположних стратегічних наукових та прикладних екологічних, економічних й інших галузевих досліджень, а також створення ефективної нормативно-правової бази. Саме тому авторами проаналізовано сучасні наукові доробки у цій сфері, трансформоване власне трактування поняття «екосистемні послуги».
Досліджено принципи їх формування, сутність і механізми плати за них. Окреслено основні види фінансових взаємовідносин (схем) у цій сфері діяльності: державні, приватні, державно-приватні, комерційного обміну та природоохоронні банківські / компенсаційні схеми. Запропоновано заходи щодо стимулювання розвитку ринку екосистемних послуг України. The article is devoted the actual issue of today – research of place ecosystem services in supporting economical, ecological and social development of the regions of Ukraine. Is proved that ecosystem assessment promotes the extended understanding of the relationships between them and income of people, demonstrating their economic potential, reveals the possibility of political and administrative decisions to support the sustainability of ecosystem services, alignment with the needs of people etc.
Formation of the national market ecosystem services provides realization fundamental strategic scientific and applied ecological, economical and other sectoral research as well as formation of an effective normative and legal base. Therefore, by authors is analyzed the current research portfolio in the area, is transformed their own interpretation of the concept of «ecosystem services».
Principles of their formation, essence and mechanisms of payment for them are researched. The main types of financial relations (schemes) in this field of activity: public, private, public-private, commercial exchange and conservation bank / compensation schemes are outlined. Measures to encourage the development of the market of ecosystem services of Ukraine are proposed.