Раціоналізація природокористування як вагомий чинник соціально-економічного піднесення та зміцнення енергетичної самодостатності територіальних громад в умовах децентралізації - Хвесик, М.А.; Голян, В.А.; Князєв, С.І. (Економіка природокористування і охорони довкілля, 2015)
Розглянуто передумови виникнення українського феномену «голландської хвороби» та переходу національної економіки на траєкторію «ресурсного прокляття», що вимагає вдосконалення системи фіскального регулювання природокористування й перегляду пріоритетів нарощення енергетичного потенціалу територіальних громад на базі комплексного використання місцевих природних ресурсів. Угоди державно-приватного партнерства визначено як пріоритетну інституціональну форму реалізації таких проектів в умовах децентралізації на основі підвищення ефективності переробки відходів сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва, а також відновлення потужностей малої гідроенергетики. Стимулювати залучення гідроенергетичного потенціалу малих річок запропоновано через впровадження концесійного режиму користування землями водного фонду. Обґрунтовано доцільність підвищення енергетичної ефективності землекористування шляхом переробки відходів зернових і технічних культур, а не збільшення посівних площ сільськогосподарських культур енергетичного спрямування. Пропонується створення лісових кластерів на базі суб’єктів лісогосподарського підприємництва, органів місцевого самоврядування та фінансово-кредитних установ з метою зменшення втрат лісосировини й виготовлення деревних енергетичних ресурсів на основі переробки відходів деревини. The preconditions appearance Ukrainian phenomenon of «Dutch disease» and the transition of the national economy on a trajectory of «resource curse» that requires improving the system of fiscal regulation nature use and review priorities of increasing energy potential of territorial communities through integrated use of local natural resources are considered. Public-private partnerships agreements as a priority institutional form of realization of projects for increasing the energy potential of territorial communities in conditions of decentralization based on increasing the efficiency of processing of a waste of agricultural and forestry production and recovery capacity of small hydropower are defined. Stimulate the use of hydropower potential of small rivers based on introduction of a concession regime of use water fund lands is proposed. Advisability increasing of energy efficiency of land use based on processing of a waste of grain and industrial crops and not increasing cultivated areas of energy direction agricultural crops is proved. Creation of forest clusters based on subjects of forestry business, local governments and finance and credit institutions for creation conditions for reducing losses forest raw and manufacturing energy wood from recycled waste wood are proposed.