Напрями вдосконалення екологічної політики у сфері поводження з відходами в Україні на основі відповідного досвіду Європейського Союзу - Омельяненко, Т.Л.; Маковецька, Ю.М. (Економіка природокористування і охорони довкілля, 2015)
На сучасному етапі в країнах Європейського Союзу запроваджено комплексний підхід до управління відходами, який є досить гнучким з погляду реагування на зміни та нові проблеми, що виникають. У статті визначено основні напрями екологічної політики Європейського Союзу стосовно відходів і тенденції у цій сфері. Висвітлено питання інтеграції пріоритетів щодо поводження з відходами у природоохоронні програми ЄС (Сьома програма дій з навколишнього середовища) та документи, котрі встановлюють основні пріоритети у фінансуванні (Регламент (ЄС) 1303/2013).
Здійснений аналіз законодавчого регулювання сфери відходів Європейського Союзу (у тому числі останніх новацій) та основних цільових орієнтирів виявив необхідність модифікації українського законодавства з урахуванням європейських орієнтирів. Обґрунтовано шляхи вдосконалення екологічної політики нашої держави щодо відходів на основі європейського досвіду. At present an integrated approach of waste management has been introduced in the European Union, which is quite flexible in terms of responding to changes and new problems arising in this field. The main directions of the environmental policy of the European Union on waste and trends in this area have been determined in the article. The integration of the priorities in the sphere of waste management to the environmental policy documents of the EU (7th Environment Action programme) and the documents that define the main priorities for funding (Regulation (EC) 1303/2013) have been presented.
The analysis of legislative regulation of waste of EU (including the latest innovations) and the major benchmarks has shown the need for the modification of Ukrainian legislation with European guidelines and policy in this area. The ways of improving our country's environmental policies on waste on the base of European experience have been justified.