Совершенствование технологии раскисления и внепечной обработки низкокремнистых марок стали - Писмарев, К.Е.; Чичкарев, Е.А.; Алексеева, В.А.; Чичкарев, К.Е. (Металл и литье Украины, 2017)
Проанализированы условия раскисления и внепечной обработки низкокремнистой стали. Установлен рост размаха варьирования активности кислорода в конвертере перед выпуском по мере уменьшения массовой доли углерода в металле. Проанализировано влияние науглероживания плавки на затрату и меру усвоения алюминия. Показано, что при выплавке низкокремнистых марок стали с внепечной обработкой без использования установки ковш-печь рациональные пределы варьирования массовой доли оксида магния в ковшевом шлаке – 6-8 %мас. Проаналізовано умови розкислення та позапічної обробки низькокрем’янистої сталі. Встановлено зростання розмаху варіювання активності кисню в конвертері перед випуском по мірі зменшення масової долі вуглецю в металі. Проаналізовано вплив навуглецьовування плавки на витрату та міру засвоєння алюмінію. Показано, що при виплавці низькокрем’янистих марок сталі з позапічною обробкою без використання установки ківш-піч раціональні межі варіювання масової долі оксиду магнію в ківшовому шлаку – 6-8 %мас. Conditions of a deacidification and extra oven handling of low-siliceous steel are analysed. Growth of scope of a variation of activity of oxygen in the converter before release in process of reduction of a mass fraction of carbon in metal is established. Influence of a carburizing of melting on costs and a measure of digestion of aluminum is analysed. It is shown that when smelting low-siliceous brands of steel with extra oven handling without installation use a ladle furnace rational limits of a variation of mass destiny of oxide of magnesium in ladle slag – 6-8% by weight