Складові кременевої індустрії Кукутень-Трипільської спільноти: видобуток і поширення кременю - Пічкур, Є.В. (Археологія і давня історія України, 2019)
За енеолітичної доби кременеві знаряддя становили основу виробничого набору давніх суспільств.
Велика спільнота Кукутень-Трипілля не є виключенням. Її потужну кременеву індустрію можна
умовно поділити на дві великих складові: видобуток і поширення та власне подальшу обробку
кременю. Робота присвячена першій складовій — видобутку та поширенню кременю племенами Кукутень-Трипілля. В основі даної роботи лежать як літературні джерела, так і особисті дослідження й спостереження автора. Having quite a massive and diverse source of raw
materials tribes of Cucuteni-Trypillian community
begin its active exploitation and utilization already
from the early stages of their existence and continue
throughout all their following history. Flint industry
of Cucuteni-Trypillian community centers around two
main scenarios: extraction — processing — distribution
and / or extraction — distribution — processing of
flint materials.