О селекционной ценности некоторых типов апомиксиса для получения гомозиготных форм повышенного генетического уровня у орехов Juglans L. - Бадалов, П.П. (Український ордена "Знак Пошани" НДІ лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького Держкомлісгоспу та НАН України, 2008)
Излагаются результаты исследований апомиксиса у орехов Juglans L., проводившихся на Веселобоковеньковской СДОС (Кировоградская обл.) с 1970 г. Получены апомикты орехов грецкого, черного, серого, большого, маньчжурского, айлантолистного и сердцевидного. Большая часть апомиктов возникает из яйцеклетки с последующим удвоением генома, что обусловливает развитие некоторых растений, отягощенных генетическим грузом, с различными уродствами, иногда несовместимыми с жизнью. Получены формы сильного роста. В результате скрещивания линий получены первые межлинейные гибриды грецкого ореха. Викладено результати досліджень апоміксису у горіхів Juglans L., які проводили на Веселобоковеньківській СДОС (Кіровоградська обл.) із 1970 р. Отримано апомікти горіхів волоського, чорного, сірого, великого, маньчжурського, айлантолистого та сердцеподібного. Більшість апоміктів виникають із яйцеклітини з подальшим подвоєнням геному, що обумовлює розвиток деяких рослин, які мають генетичний вантаж у особин із різноманітними дефектами, іноді несумісними з життям. Отримано форми сильного росту. У результаті схрещувань ліній одержано перші міжлінійні гібриди горіха волоського. The paper is devoted to results on apomixes study of Juglans L. have carried out at Veselibokovenki Research Station (Kirovograd region) since 1970. Apomicts of Juglans regia L., J. nigra L., J. cinerea L., J. pestris Engelm f. major Torr., J. mandshurica Maxim, J. ailantifolia Carr., J. ailanthifolia Carr. spp cordiformis (Maxim Rehd) were obtained. The majority of apomicts appears from ovule with further duplication of genome, which brings to development of some plants with genetic load, different abnormalities, sometimes lethality. Forms of severe growth are obtained. Crossing of lines brings to obtaining of first interline hybrids of Juglans regia L.